Wanneer u begint met auto leasen in Nederland, koopt een leasemaatschappij het voertuig feitelijk bij de dealer voordat u het aan u verhuurt. De leasemaatschappij verwacht rente te verdienen op het geld dat zij hebben gebruikt om de auto te kopen (net als een lening). Ze weten ook dat de auto aan het einde van uw leaseperiode veel minder waard zal zijn en verwacht te worden gecompenseerd voor de afschrijving. Hier zijn enkele termen waarmee u vertrouwd moet zijn om met de private lease vergelijker te berekenen:

 • Geactiveerde kosten – De kosten van het voertuig na aftrek van aanbetalingen of inruilkosten.
 • Resterend – Het bedrag dat het voertuig waard is aan het einde van de lease.
 • Afschrijving – Het bedrag dat het voertuig tijdens de lease in waarde heeft verloren.
 • Looptijd Lease – Het aantal maanden dat u leaset (meestal 24, 36, 39 of 48 maanden)
 • Geldfactor
 • De financieringskosten, meestal uitgedrukt als een breuk. (Om de rentevoet te berekenen, vermenigvuldigt u simpelweg de geldfactor met 2400)

Een voorbeeld van de lease kosten van een normale auto

We gaan ervan uit dat de auto die je gaat leasen een adviesprijs heeft van $ 27.000 en je hebt de koopprijs kunnen verlagen tot $ 25.000. Om het simpel te houden, is er geen aanbetaling en hebt u geen inruil. U least de auto gedurende 36 maanden. De geldfactor is .0029 en de leasemaatschappij heeft voorspeld dat de restwaarde na 36 maanden $ 12.500 zal zijn.

 • Geactiveerde kosten – $ 25.000
  Restwaarde – $ 12.500
  Geldfactor – .0029
  Looptijd – 36 maanden

Kortom, alles wat u moet weten om uw maandelijkse leasebetaling te berekenen, is de prijs van de auto, de restwaarde, de geldfactor en de lengte van de lease. Dealers zouden je al deze nummers moeten geven als je ze opbelt en het vraagt. Laten we nu eens kijken naar hoe elk deel van de leasebetaling wordt berekend

1. Afschrijving van de lease auto

De afschrijvingskosten zijn feitelijk het grootste deel van uw leasebetaling. Het is gemakkelijk om te berekenen:
(Geactiveerde kosten – Resterend) ÷ Looptijd
Vergeet niet dat de geactiveerde kosten de onderhandelde verkoopprijs van de auto is. Het leasemaatschappij maakt het niet uit als u wordt opgelicht of niet, het is aan u om de best mogelijke deal te krijgen om de laagst mogelijke afschrijvingskosten te garanderen.

2. Interest over de lease auto

Het volgende deel van de leasebetaling is rente. Dit is waar de leasemaatschappij een groot deel van haar winst maakt. De andere manier waarop het geld verdient, is door middel van een “huurkoopvergoeding” en een “verwijderingsbijdrage” aan het einde van de huurovereenkomst. De rentebetaling wordt anders berekend dan u zou verwachten

Bekijk hier een filmpje over private leasen