Een autoleasingplan is in feite een manier om een nieuwe auto te huren over een overeengekomen tijdsduur. U bent op geen enkel moment eigenaar van de auto en aan het einde van de lease periode geeft u de auto gewoon terug aan de leasemaatschappij.

Net als bij andere vormen van verhuur, zoals het huren van een appartement, wordt u gevraagd een eerste betaling te doen als aanbetaling – hoewel dit een niet-terugvorderbare kostenpost is bij autoleasing – en vervolgens betaalt u een overeengekomen bedrag per maand voor de duur van de lease. De meeste leaseplannen hebben een looptijd van twee of drie jaar, hoewel u een autoleasing voor 12 maanden of zelfs minder kunt regelen.

Geen grote contante betalingen nodig

Een autoleaseplan is geen vorm van autolening, dus een grote borgsom is niet vereist. U betaalt slechts een kleine aanbetaling, die vaak twee maanden van de maandelijkse huurprijs is. Dit betekent dat u uw kapitaal op een hoogrentende bankrekening kunt houden en de maandelijkse kosten als onderdeel van uw levensonderhoud kunt betalen.

  • Dit is vooral voordelig voor bedrijven die de leasekosten uit de operationele kosten kunnen betalen, in plaats van uit de investeringsuitgaven. Ook bedrijven kunnen de BTW die verband houdt met de leasekosten terugvorderen, terwijl de BTW op aankopen van nieuwe auto’s niet kan worden teruggevorderd. Dit bespaart bedrijven veel geld.

De auto valt altijd onder de garantie.

Aangezien de meeste autofabrikanten drie jaar garantie bieden, zal uw leaseauto altijd onder de fabrieksgarantie vallen, zolang de leaseperiode drie jaar of minder bedraagt, wat de meeste wel het geval is.

Dit bespaart een hoop geld, zorgen en gedoe, omdat u alleen hoeft te betalen voor de eenvoudige routinediensten en verbruiksartikelen zoals banden, en er zullen niet veel van die nodig zijn tijdens de eerste drie jaar van een autoleven.

Vaker van auto wisselen

Als u graag om de paar jaar in een nieuwe auto rijdt, dan is leasing een goede optie voor u. Omdat u de auto niet de eigenaar bent, hoeft u zich geen zorgen te maken over het verkopen van de auto voordat u een andere auto koopt. U geeft het gewoon terug aan de leasemaatschappij en heeft het plezier om een andere auto te kiezen.

  • Daarom hebben we een aantal goede redenen onderzocht waarom u zou moeten overwegen om uw volgende auto te leasen. Er zijn ook nadelen, die ik in een volgend artikel zal bespreken, maar in het algemeen moet u serieus nadenken over leasing in plaats van uw volgende nieuwe auto te kopen.